Pecina: Zakázka pro Jágra byla nezákonná

Tomáš Fránek
21. 9. 2006 14:59
Brno/Kladno Porušení zákona, předražená cena a přidělení zakázky za 31 milionů předem vybrané firmě šéfa hokejové klubu - tak vypadala rekonstrukce ledových ploch na stadionu v Kladně.

Tyto závěry potvrdil antimonopolní úřad. Nejprve zakázku z roku 2002 prověřoval na základě podnětu, který podala policie, nyní se jí zabýval při odvolání, které podala společnost Sportovní areály města Kladna zřízená magistrátem.

Firma Sportovní areály města Kladno zakázku přidělila bez výběrového řízení společnosti Energie - stavební a báňská, ve které je místopředsedou představenstva prezident hokejového klubu Jaromír Jágr starší.

Výše zakázky činila 31 miliónů a podle posudku znalce byla předražena o dvacet procent.

Krize nebyla

Verdit, že při zadávání této zakázky byl porušen zákon, nyní potvrdil také šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Zamítl proto  odvolání Sportovních areálů města Kladna.

Tato městská firma odůvodnila urychlené přidělení zakázky (stačilo 14 dnů od rozhodnutí, že stadión bude rekonstruován) tím, že  stadión je v havarijním stavu a mohl by uniknout čpavek z chladícího zařízení.

Zákon umožňuje zadat práce předem oslovené firmě bez soutěže ve chvíli, kde jde o ohrožení životů nebo zdraví lidí. "Hrozilo, že taková situace nastane," hájilo se vedení firmy.

Antimonopolní úřad však zjistil, že firma Energie nezakročila jen proti závadám chladícího potrubí, ale opravila také ledovou plochu a tribuny, nainstalovala nové technologie a mantinely.

Případ Volf

"Tyto práce  už nelze považovat za situaci, kde jde o ohrožení životů nebo zdraví," uvedl v rozhodnutí antimonopolního úřadu jeho šéf Martin Pecina. Potvrdil to také znalecký posudek.

Podle Peciny mělo být tedy vypsáno výběrové řízení.

Není to první případ, kdy se prověřovalo to, jak město Kladno podporovalo hokej a místní klub. Peníze od města posílané přes společnost Sportovní areály města Kladno už skončily také obžalobou bývalého primátora Kladna Milana Volfa, který byl v čele města i v době přidělení zakázky na rekonstrukci zimního stadionu.

Volfa společně s bývalým šéfem městské firmy Václavem Přibylem obžaloba viní z toho, že uzavřeli bez souhlasu městské rady nájemní smlouvu mezi  Sportovníni areály města Kladno a hokejovým klubem HC Kladno.

Přibyl vykazoval platby z reklam, které ve skutečnosti sloužily k zaplacení provozních nákladů hokejového klubu. Městu vznikla škoda asi 40 milionů korun. "Já jsem se nikdy ničeho nedopustil," řekl Volf.

Okresní soud oba muže potrestal podmíněnými tresty, středočeský krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil celý případ k novému projednání.

Kladenské zakázky

Firma Energie Kladno Jaromíra Jágra staršího vítězí přitom ve městě při výběrových řízení často. Podle týdeníku Respekt například vyhrála firma s nabídkou 120 milionů soutěž na výstavbu akvaparku , když druhý v pořadí, Zlínstav Zlín, sliboval stavbu o deset milionů levnější. Akvapark nakonec stál 180 milionů korun.

A rekonstrukce náměstí Starosty Pavla, kterou firma dělala, měla stát původně 19 milionů, ale vyšplhala se na 26 milionů.

Propojení firmy otce slavného hokejisty na politiky Občanské demokratické strany se stalo i tématem předvolební kampaně

Sociální demokraté poté, co před dvěma roky ODS a středočeského hejtmana Petra Bendla podpořil na billboardech hokejista Jaromír Jágr, zveřejnili, že Energie dostala od Středočeského kraje v uplynulých dvou letech zakázky za téměř 300 milionů korun. Šlo o opravy silnic a mostů.

Bendl, který ve firmě od roku 1996 do roku 2001 působil jako zástupce Kladna v dozorčí radě, ale propojení firmy a kraje odmítl. "Já si myslím, že je to úplná blbost," zastal se otce také Jaromír Jágr.

 

Právě se děje

Další zprávy